Ting at huske inden du planter træ i haven

Placeringen.
Tænk på træet bliver større, tænk på træets form.
Plant ikke for tæt på huset.
Mange gør den fejl at de sætter træer for tæt på huset. Det kan være svært at forestille sig hvordan træet ser ud når det vokser til, men der skal være plads til et stort træ.
Plant hellere tættere på vej end for tæt på huset.
Står træet for tæt på huset kommer det til at se klemt ud.
Der er selvfølgelig nogle træer der egner sig godt til at vokse op langs en husmur.

Hvordan skal træet vende?
Igen tænk på at det bliver større, hvor skal grenene pege hen.
Hvor ser du ofte træet fra?
Fra hvilken side er træet smukkest?
Hvor falder træets skygge?
Er man bange for at træet skal give for meget skygge, så vælg evt. et træ med let løv som fx tretorn eller robinie (ikke opstammet og podet, eller kugleformet, da de er noget tættere i det)

Er der grene på træet der sidder dumt eller vil komme til at være i vejen når træet bliver stort, så klip dem af mens træet er lille, unge træer heler bedre og træet har det bedre med at blive beskåret som ungt end når det er blevet stort og gammelt ( se afsnit om beskæring).
Vigtigt
Plant så der kan hænges en hængekøje op, det vil både du og fremtidige generationer blive glade for ( afstanden mellem hængekøjetræer bør være omkring 4,5 meter).

Tag hensyn til naboen, træet skygger måske ikke for din terrasse men måske tager det alt sol fra naboens, det ville være ærgerligt at blive uvenner med naboen i fremtiden eller blive nødt til at fælde eller beskære træet når det blev stort.
Se regler for træer og naboer her.
Plant træet i en lille fordybning, det gør det lettere at vande det. Gælder mest store træer.
De fleste træer kan godt flyttes indenfor de første par år efter det er plantet, dette gøres bedst om efteråret når træet har tabt sine blade og inden frosten sætter ind, som reglen er september- november godt.
Eller om foråret inden træet kommer for godt i gang.
Flytter man træet vil noget af rodnettet gå tabt og det er derfor vigtigt at vande det ofte gennem den første sæson og gerne tilføre lidt gødning. Træet bliver også sat lidt tilbage i sin vækst da det nu skal bruge kræfter på at danne nye rødder.
Frugttræer skal gerne placeres så de får sol, frugterne bliver bedst på den måde.
Når du køber træet så kig på om det har skader, kig på toppen, den skal gerne være gennemgående, kig på formen kig på forgreningen, skal det være flerstammet?
Et skævt og grimt træ vokser sig ikke flot og fint.

Skal træet ses indefra huset eller udefra?
Hvad tid på året får det blade, blomster, efterårsløv mm.
Et træ der er opstammet får ikke pludselig grene nede ved jorden og et træ med en lodret stamme bliver ikke pludselig kroget og flerstammet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar